2010. 09. 08.

Szerkezeti rétegek felülírása

A térbeli és műszaki rajzi ábrázolás  - a metszett szerkezetek vonalstílusai tekintetében - kezdi elveszíteni maximális következetességét a sok egyedi igény tengerében. Szeretném összefoglalni az idevágó beállításokat jelen állás szerint.
Legismertebb talán a Befogadó rétegek felülbírálása a minden grafikus nézethez tartozó Láthatóság/grafika párbeszédablakon. Jellege miatt ez nézetenként külön-külön fejti ki hatását.
Itt adhatod meg, hogy a befogadókon (más elemeket befogadni képes szerkezetek, úgy mint fal, födém és tető) belüli rétegeket elválasztó vonalak hogyan jelenjenek meg. A beállítások és az eredmény szempontjából is mindegy, hogy alaprajzi vagy metszet nézetről beszélünk. A jelölőnégyzet bekattintása után megnyitható a Befogadó rétegek vonalstílusai párbeszédablak.
A befogadók a párbeszédablakokban egy gyűjtőnév a falak, födémek, tetők és mennyezetek összességére. Ezeket a rétegeket funkció szerinti bontásban bármely fal Típus tulajdonságai között tanulmányozhatod:


Az egyes rétegfunkciókhoz a Befogadó rétegek vonalstílusai párbeszédablakban írhatod felül a vonalak színét,vastagságát és mintázatát.

Közös élek

Ez az elsőre megfoghatatlannak látszó fogalom semmi bonyolult tartalmat nem hordoz, egyszerűen a különböző funkciójú rétek közötti határvonalat jelent.



Innen egyértelműen kiderül, hogy a Közös élek kategóriánként külön az Objektumstílusok ablakban adhatók meg.
Magréteg tisztítása

Ez csak a Befogadó rétegek vonalstílusai ablak alján egy legördülő lista, ami maximum kis vonalakat jelenít meg a különböző szerkezetek magrétegeinek találkozásánál.

A különböző értékek jelentése az alábbi:
  • Alapértelmezett
    Csak az anyagoknál megszokott csatlakoztatási opciókat használja
  • Funkció használata
    A magon belüli rétegek közül a magasabb prioritásúnál beállított vonalstílust használja
  • Általános élstílus használata
    A Közös élek-nél beállított értéket használja
  • Nincs él
    Elrejti a határvonalat, ha a két csatlakozó szerkezet kitöltési mintája azonos

A fenti beállítások minden kombinációjának kipróbálásához sok türelmet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése