2010. 09. 03.

Csoportok és munkarészek

Csoportmunkát (Worksharing) használó projektekben a csoportok (Group) kezelése a családokéhoz hasonlóan működik. Érdemes szem előtt tartani, hogy a példány és típus tulajdonságok egymástól jól elkülönülnek, nem feltétlenül tartoznak azonos munkarészbe sem!

Egy modell csoport úgy néz ki, mintha a létrehozásához használt munkarészhez tartozna. Ez az illúzió addig áll fent, míg meg nem nyitjuk a Csoportszerkesztőt. Visszafelé nézve a csoport (kölcsönözve) akkor is szerkeszthető számunkra, ha az azt tartalmazó munkarész nem a mi kezünkben van.

Részlet csoportoknál a helyzet egyszerűbb, mert ott a csoport példányának munkarésze kötelezően az azt tartalmazó nézet. A típus (csoport) szerkesztésre vonatkozó viselkedés a modell-csoportokéhoz hasonló.

Munkamegosztás és csoportszerkesztés alapesetei:
  • Ha a csoport minden példánya egy munkarészhez tartozik, akkor elegendő a típus (csoport) munkarészét felvenni/kikölcsönözni a szerkesztéshez.
    Ha az egyik felhasználó magához veszi a csoport munkarészét a másik nem tudja szerkeszteni az egyes példányokat sem.
    A másik felhasználó a szerkesztési kísérletkor az alábbi hibaüzenetet fogja kapni:
    "Az elem nem szerkeszthető, ameddig 'egyik' nem adja vissza a munkarészt és nem szinkronizál a központi fájllal."
  • A legtisztább megoldás az egyes csoportokat külön munkarészekbe elhelyezni, így a felhasználók nem zavarják egymást, ha szükséges fel lehet venni a kérdéses munkarészt, de annak példányaival mindenki szabadon dolgozhat a saját munkarészeikben.
    A csoport szerkesztésekor az azt tartalmazó munkarész automatikusan a kölcsönző tulajdonába kerül, a többiek csak azután hajthatnak végre típus módosításokat, hogy az eredeti szerkesztő kilépett belőle.
A Súgó további segítséget nyújt az esetleges problémák kezelésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése