2010. 09. 14.

Projekt és Valós észak

Ez a kérdés igen hamar felmerül a projektmunka során. Kétféle északra van szükség, az egyik az alaprajzok függőleges-vízszintes, a másik a helyszínrajz helyes tájolásához. Ezt a kérdést egyszerűbb körbejárni egy példa segítségével.

Egy AutoCAD-ben készített helyszínrajzot használok, mert a gyakorlati életben sem ritka, hogy így kapsz adatot. Íme a helyszínrajz a "CAD csatolása" parancs után:

Látható, hogy az épület ideális állásban van, a fő irányok függőlegesek és vízszintesek. Mindez csak addig tűnik tökéletesnek, amíg az északjelre nem nagyítasz.
A jel szerinti észak a lapon nem "felfelé" áll, ami egy helyszínrajznál elvárás. Ha a sima forgatás paranccsal próbálod megoldani a kérdést elég morcos leszel a többi nézetre pillantva…

Az épületed fő irányait ilyen egyszerűen adhatod meg, csak azt kell eldöntened, melyik alaprajzot melyik észak szerint jeleníted meg. Minden alaprajzi nézet tulajdonságai között találsz egy Tájolás nevű paramétert két lehetséges értékkel: "Projekt észak"/"Valós észak".
Fontos tudni, hogy ilyenkor nem a modellt forgatod, csak a nézeted irányát! Ha a Tájolást visszaállítod Projekt észak-ra a házad ismét függőleges-vízszintes tájolással láthatod.
Az Koordináta címkék mindig a valós észak szerinti, tehát helyes értékeket fogják mutatni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése