2010. 09. 01.

Fájlméret és teljesítmény

Rengeteg túlmisztifikált írás szól a projektfájlok méretének csökkentéséről, a továbbiakban megpróbálom érthetően előadni lényegüket.

Legtöbbször a meglévő hardverek indokolják a fájlméret visszaszorítását.
Az vitán felül áll, hogy a nagyobb fájlok több erőforrást, elsősorban memóriát igényelnek, a gépteljesítmény látványos elvesztését eredményezik. Tovább tart a fájlok megnyitása, egymásba csatolt projekteknél pedig minden művelet. Nem csak a fájlméret fontos, íme pár gyakori öngól:
  • Figyelmeztetések

    Nem tűnhetnek fontosnak, finoman megbújnak a háttérben, hatékony csoportmunkánál azonban érdemes megszüntetni őket. Ahol nincsenek fölösleges percek nem érdemes hibásan megadott (nyitott) helyiséghatárolásokkal vagy átfedő térfogatokkal gépteljesítményt veszíteni
  • Részletességi szint

    Érdemes meggondolni, milyen léptékű nézetekhez milyen felbontást használunk. Túl kicsi nézetekben teljesen felesleges Finom de sokszor a Közepes szint is, úgy sem látszik nyomtatáskor…
  • Bonyolult vázlat-alapú elemek
    A Terep, Födém, de még a Régió kategóriájú elemek is visszavethetik a teljesítményt, ha túlzottan sok pontból vagy szakaszból állnak. A hatékony erőforrás használathoz célszerűbb több darabból kevesebb szegmenssel felépíteni ugyanazt. A legszomorúbb amikor kitöltésekkel színezett alaprajzot látok helyiségek vagy zónák színezésére a teljesen kézenfekvő Színséma vagy Területterv helyett, csak mert a gyalog módszer a CAD-ben bevált...
  • Nem használt tartalom

    Megéri a fájlméretet növelni teljesen felesleges alkotóelemekkel alhangon 200 kB/darab memóriáért?
  • Összetett elemek
    A helyzet bonyolult - Kiosztást vagy sokváltozós képleteket tartalmazó - családokkal még szembetűnőbb. 
  • Túlterhelt befogadók
    Nagyméretű falak túl sok befogadott elemmel (nyílászárók, holkerlécek) rontják a teljesítményt. Ilyenkor javasolt több darabból felépíteni őket, mint a födémeknél.
A kiemelt elemeken kívül a fájlméret csökkentésre vannak direkt módszerek is:
  • Mentés másként
    Talán a leggyakoribb javaslat - csoportban végzett munkakor - nem csak a helyi fájlok, de a központi fájl esetében is. Ilyenkor az új fájlba nem kerülnek be a visszavonási lehetőségek és korábbi naplóbejegyzések. A látványos fájlméret csökkenés után hamar visszahíznak, így nem érdemes ezzel vesződni a központi fájl esetében.
  • Központi fájl tömörítése


    Ez egy egyszerű és kézenfekvő megoldás, működése inkább a Windows lemeztöredezettség-mentesítőhöz hasonlít, rendet tesz a fájlokban, de a Mentés másként lehetőséggel ellentétben az előzményeket megőrzi.
Nem csak a fájlméretre kell koncentrálni, mert ez csak egy jelenség ami nem a problémák oka, csak egy következmény.

Befejezés képpen egy kis bölcsesség Scott Brown-tól (Helman Hurley Charvat Peacock Architects)
koncepcióterv mérete × 3 = tenderterv várható mérete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése