2011. 01. 31.

Helyiségek és Színsémák

Terület és térfogat számítások
Alap szalag / Helyiség és terület paletta lenyitásával csalható elő, rajta két fontos beállítás:
  • Térfogatszámítások - itt adható meg, hogy a helyiségek csak hasábként viselkedjenek (Csak területek), vagy a belógó szerkezetek (melyeknek a Helyiséghatároló tulajdonsága igaz) vágják vissza a méretét (Területek és térfogatok).
  • Helyiségterület számítása - alaprajzilag mi gátolja meg a helyiség szétfolyását, a lehetséges opciók: Fal felület, Fal középvonal, Mag felület, Mag középvonal A választás a tiéd, bár a leginkább használhatónak a mag felületek opciót tartom, ekkor a burkolati rétegek is beszámításra kerülnek... 
Már csak be kell tenni a helyiségeket, és indulhat is a lényeg tárgyalása. Az alaprajzi és metszet nézeteknek van egy fontos tulajdonsága: ez pedig a Színséma. Arra szolgál, hogy a helyiségeket bármely paraméterük alapján lehessen színeztetni és sraffoztatni.
Alap szalag / Helyiség és terület paletta ˇ Színséma
Mi az a + jel az ablakon?
Előre be lehet állítani a helyiségekhez kívánt megjelenést, és a paraméter beírásakor (pl: helyiség neve, vagy padlóburkolata) az azonnal a helyes megjelenésre vált.
A pontos értékek helyett Tartomány szerint is színeztethetsz, ahol ezt a paraméter típusa megengedi.

Minden paraméter értékhez választhatsz sraffozást,
a további lépésekhez érdemes nem "Tömör" kitöltést megadnod.
Ha a terveidet fekete-fehérben kell prezentálnod erősen javaslom, hogy különböző sraffozási mintákat állíts be, ne a színekkel próbálkozz...

Ha egy képet szeretnél alátenni a nézetednek sajnos a Drótváz megjelenítés nem az igazi, mert a falakon is átlátni, így nagyon pontos képek kell preparálni.
Jobban jársz, ha a nézetben csak a Helyiség és a Födém kategóriákat teszed átlátszóvá.

A színsémák természetesen nem csak alaprajzban értelmezettek, a metszetekben is bekapcsolhatod, így egy összetett, szinteltolásos épületben is könnyebb tájékozódni. Bármelyik nézetben módosítasz a megjelenítésen vagy a helyiség tulajdonságain az az összes többi nézetben és kigyűjtésben frissül.
A funkció nem lenne teljes, ha nem tudnál megjelenítést módosítani a becsatolt projektek helyiségein is.
A Színséma szerkesztése ablak alján kapcsolhatod


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése