2013. 02. 15.

Torz felületek háromszögesítése

A függönyfalas sorozatom következő darabjához egy kis előtanulmányra van szükség a felosztott felületekre kiosztható panelek kapcsán. Ez a praktika hasznos az adaptív alkotóelemeknél is!
A sztori a régi, szinte minden elem munkasíkokhoz tartozik, vagyis az eltolási (Offset) értéket a munkasík (Workplane) normálisában veszi fel. A megoldás pedig szokás szerint pofon egyszerű, csak revites hangulatban kell átgondolni.
Ha továbbolvasás nélkül tudod mi a baj, jelentkezz a Sportszeletedért ;)
Amikor megjelentek ezek a pontokkal és szakaszosztásokkal vezérelhető elemek, egynehány éjszaka meggoogliztam a poklok-poklát, amitől szeretnélek titeket megkímélni.
  1. A bal oldali elem nem érdemes sok szót, ott egyszerűen nyitottam egy új mintázat alapú függönyfalpanel családsablont (Metric Curtain Panel Pattern Based.rft), a mintázattípust átváltottam sík háromszövegesre (Triangle (flat)), majd a kezdeti referenciavonalakból kihúzattam egy testet.
    Ennek folyományaként a térben kiosztott háromszög alakú hasábok belülről konvex részeken megnyílnak, konkávakon pedig szépen egymásba hatnak...
  2. A másik elemnél kicsit finomabbra vettem a figurát, miután felfedeztem, hogy a panelek sarokpontjai a felületen elhelyezkedő pontok normálisában, vagyis a beháromszögelt torzfelület térbeli szögfelezőin foglalnak helyet. Innen már sima ügy, az LGT főpróba okán csak távirati stílusban: ;)
    1. fenti sablon nyit
    2. referencia pont eszköz kiválaszt (képen 1-2.)
    3. munkasík beállít az egyik sarokpont látható vízszintes síkjára, majd pont leszúr a meglévőre (képen 3-5.)
    4. ismétlés a maradék két sarokra
    5. pontok kiválaszt (alapból az utoljára elhelyezetteket fogja meg kattintáskor)
    6. tulajdonságok ablakban eltolás (Offset) megadása paraméterhozzárendeléssel
    7. referenciavonal 3D raszter (Snap) bekapcsolásával
    8. alsó és felső referenciavonal-láncból test
Meg is vagyunk, a felhasználásáról (és a felületfelosztásról) a jövő héten igyekszem megemlékezni.

Ínyenceknek finoman szeretném jelezni, hogy a megadott paraméter értéke a sarokpontoknál az eredetileg felosztott felület normálisain lesz igaz, és tulajdonképpen nem a csonka gúla magasságát állítod vele. Az alsó és felső lap sem lesz teljesen párhuzamos, persze erre is megvan a trükk, de az egy másik mese...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése