2013. 01. 18.

Tervváltozatok (Alternatívák)

Volt már olyanod, hogy több remek ötleted is volt egy témára? Nos nekem is, és gyaníthatóan másnak is, nem véletlen, hogy a Revit-be is belekerült ezen alternatívák kezelése.
Nektek is szerettem volna írni, meg a hét fáradalmait egy régóta halogatott Vasari Beta 2 teszteléssel kiheverni, ezért a képernyőmentések onnan lesznek. Ne hagyd magad összezavarni, a nagy Revit-ekben pont ugyanígy működik minden. 
A lényeget, vagyis a fenti kérdés megoldásra szolgáló ablakot a kép jobb oldalán találod.
Előcsalogatni a

  • OD billentyűparanccsal, vagy 
  • a Kezelés szalag (Manage Ribbon) / Tervváltozatok lap (Design Options Tab) /  Design Options parancsával (Vasari-ban Analyze/Design Options), vagy 
  • az állapotsor közepén lévő gombbal tudod. 

A fő gondolat, hogy van egy Fő modell (Main Model), ami minden változatban jelen van, vagy azonosan nincs. Emellett vannak Változat készletek (Option Set), amik az alternatívákat fogják csoportba. A készleteken belül pedig maguk a Változatok (Option) találhatók. Az elemeket ezekbe a változatokba lehet beleszerkeszteni, vagy lapátolni, ha a másik ötlet csak később fogan meg.
jól láthatóan ugyanaz a projekt van nyitva mind a 6 ablakban
A nézetek Láthatóság/Grafika (Visibility/Graphics) ablakában* lehet megadni, hogy az adott nézet melyik készletből melyik változatot jelenítse meg. Ahogy ez eddig is megszokhattad a megjelenítés nem csak a grafikus ablakokra, hanem a kigyűjtésekre és anyagmennyiség számításokra is vonatkozik!
A változatokat megjelenítő nézeteket a róluk készült energetikai (vagy tartószerkezeti)  elemzésekkel együtt tervlapokra lehet tenni és megmutatni a megrendelőnek/beruházónak/társtervezőnek/anyunak.

A mellékelt ábrán mindegyik nézet azonos irányból készült. Ezt több módon is el lehet érni:

  • megkettőzés után nem tekergeted el, inkább lelakatolod a nézetet
  • beállsz egy szimpatikus irányba az egyik nézetben, és a többiben jobb-egér a ViewCube-ra a jobb felső sarokban és Tájolás nézethez (Orient to View)
Innen már csak a fantáziádra van bízva, hogy teljes épület-szárnyakat, burkolatokat, vagy csak bútorozást pakolsz be többféle képen...

* a Tervváltozatok (Design Options) fül csak akkor jelenik meg, ha már vannak változataid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése