2013. 03. 04.

Öko-logikus 2013


Ebben ez évben is utolért a megtisztelő felkérés, hogy az Autodesk képviseletében vonuljak fel a HuGBC, Metszet újság és az Artifex Kiadó által szervezett Öko-logikus konferenciasorozaton. Szeretem ezt a rendezvényt, mert nagyon sok olyan emberrel, sorssal és felvetéssel találkozom, mely mindennapi munkámat, tevékenységemet befolyásolja. Gyere el, hogy megtudd, mit, miért és mennyire érdemes figyelni egy új beruházás, vagy épületrevitalizáció során. A előadótársak mezőnye főként a válság okozta átszervezések miatt átalakult, fájdalommal érint több kolléga elvesztése, de kitörő lelkesedéssel fordulok az újak felé, akik minden bizonnyal mindenki számára érdekes felvetésekkel érkeznek.
Az idei rendezvények legfontosabb újítása, hogy már nem csak én szeretnék Forint dimenzióban beszélni az eddigi Wattper(négyzet/köb)méterKelvin és rokon mennyiségei helyett. Ennek legfőbb oka a közérthetőség megteremtése és megtartása. Ha egy alaposabb önvizsgálatot tartanak, szinte biztosra veszem, hogy a sarkvidékek pajkos fókabébijei a mindennapi megélhetés és a gyerek ebédbefizetése utánra sorolódnak. Előző évben rendszeresen kérdeztem a kollégákat, ki az aki már végzett energetikai számítást valamely épületére, EGYETLEN egy úr jelentkezett Debrecenben, aki, ha jól emlékszem épületgépész is volt... (Amikor már 4 hónapja kötelező volt tanúsítványt adni.) Bővítsd ismereteid és tágítsd látóköröd, hogy az első fecskéket Te is befoghasd, esetleg meg is előzd!
A rendezvénysorozat szakmai védnöke dr. Reith András - a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alapítótagja, ABUD és Mérték irodák vezető alakja - személye és szakmai tudása garantálja, hogy idén is mindenki egy számára érdekes és tartalmas napot tölthessen el a jövőt felvillantó praktikus jelenben.

Ne számíts ediktumokra, sokkal inkább jótanácsokra az optimumkeresés, a tervezés szükségszerű átalakulása (önkéntes átalakítása), a beruházási folyamat komplex tervezése, a megrendelői kapcsolattartás és viszony vonatkozásában. Mint megszokott, idén sem tervezem az előadásomat még kábéra sem megírni, sokkal inkább az aktuális helyszín és közönség attitűdjének, befogadóképességének megfelelően próbálom alakítani a számomra fontosnak tartott és mindannyiuk boldogulásának esélyét felvázoló rövid műsoromat.
Személy szerint is nagyon várom Nagy Csaba és Pólus Károly urak előadását az általuk tervezett passzív társasház költségeinek alakulásáról, és gyakorlati tapasztalataikról. 

Eddigi egyeztetéseink alapján az alábbi részterületekkel kívánunk foglalkozni:
 • helyszín adottságai
  • valós meteorológiai adatok beszerzése
  • megújuló energiák bevonásának lehetőségei, megtérülési mutatói
 • egyszeri beruházás
  • költségek és időráfordítás
  • gyártmányok és szakszerű kivitelezés
 • üzemeltetés
  • üzemszerű használat pénz és időbeli kiadásai
  • évszakok és használati megoszlás, komfort
  • megtérülés az energiaárak várható alakulása tükrében
 • bontás és bővítés előkészítése a primer tervezéskor
  • hulladékkezelés
Az előző év alapján fontosnak tartom, hogy jól láthatóan különítsük el az energiahatékony és a környezettudatos épületeket. A fogalmak bár közel állnak, de mégsem teljes mértékben fedik át egymást. A hasonlóságokról és a különbségekről a saját és beruházói pénztárcáján keresztül adunk várhatóan tiszta képet.  
Gyere el, hallgassuk meg egymást!
www.öko-logikus.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése