2011. 03. 03.

Csatolt projektek ütemezése

Az átgondolt tervezés, amit mostanában szokás BIM (Épület-információ modellezés) névvel is illetni akkor nyeri el igazi szépségét, ha átlépsz magadon. Az már nem jelent semmilyen újdonságot, hogy különböző házakat egyetlen modellé össze lehet fűzni, a problémák akkor kezdődnek, ha az idő tényező is szerephez jut.

Nem szeretném elvenni a virtuális kivitelezéssel foglalkozó - és ebből a szakma többi szegmeséhez képest jobban megélő - kollégák kenyerét, akik felismerték az ütemezés fontosságát már a koncepció kibontakozásakor. Ez leginkább akkor válik fontossá, ha több épületből, vagy szakaszból álló projektbe vágjátok a fejszétek. Persze nem írnék a témáról, ha a Revit nem kínálna kézenfekvő megoldást erre is.

Az egyes projektek fázisokra (ütemekre) bontása az alapozó tanfolyamok egyik kedvenc témaköre, a gyakorlatban eddig kevés helyen láttam viszont, hiába adott a lehetőség.

De mi történik, ha több befázisozott részletet egy közös helyre csatolsz? A befogadó, vagy gazda projektben is létrehozhatsz fázisokat, majd nézd meg a becsatolt részek Típus tulajdonságait.

A trükk, hogy a befogadott projektek fázisai összepárosíthatók a befogadóéval, így a több részmunka összefésülhető. Az egyik szerkezetépítése összehozható a másik szárny szakipari vagy akár alapozási munkáival... Így nem csak a különálló egységekre, de az egész munkára készíthetsz kigyűjtéseket, mennyiségszámításokat, összevont organizációs terveket, pillanatfelvételeket. Nem kell több épületszakasz sem, gondolj csak a belsőépítészet és gépészet időnként nem is annyira triviális technológiai-sorrendjére.

Erre a feladatra van komplex autodesk-es megoldás, amit Navisworks névre kereszteltek, ahol nem fázisokat, hanem a szerkezetek építését időzítheted Primavera vagy MS Project ütemtervekhez is kapcsoltan. De azt meg kell venni, meg kell tanulni és nem hátrány kiterjedt kivitelezői ismeretekkel is rendelkezni. Szerintem egy tervezőnek elég a Revit-adta megoldás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése